SRL sau PFA în 2022?
Am ideea potrivită și curajul necesar să încep o afacere pe cont propriu, dar nu sunt hotărât cu privire la forma de organizare care mi se potrivește cel mai bine: PFA sau SRL?
Despre Autor


Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus să evidențiem diferențele dintre SRL și PFA, cu scopul de a te ajuta să faci cea mai bună alegere pentru tine și afacerea ta.
Pentru început, este important să iei în considerare faptul că PFA-ul și SRL-ul nu au același regim juridic.
În concret, persoana fizică autorizată este o întreprindere economică, fără personalitate juridică, prin urmare patrimoniul PFA-ului nu este distinct de patrimoniul tău personal, prin urmare răspunderea unui PFA pentru obligațiile sale se extinde asupra tuturor bunurilor deținute de titularul său.
Pe de altă parte, SRL-ul este o societate, beneficiază de personalitate juridică proprie, prezintă un patrimoniu distinct de cel al persoanei fizice care are calitatea de asociat. Asociatul va răspunde pentru obligațiile sale în limita capitalului social deținut în firmă.
Deși la nivel legislativ există numeroase diferențe între cele două, în cele ce urmează ne vom rezuma la cele mai importante aspecte de luat în considerare când faci această alegere.
Câte persoane vor face parte din firmă?
Dacă ești singura persoană interesată să înceapă o afacere poți opta între un PFA sau un SRL cu asociat unic. Diferența este că un PFA va avea întotdeauna un singur titular, pe când întru-un SRL cu asociat unic mai pot intra ulterior și alte persoane.
Vei avea nevoie de angajați?
La acest moment, legea prevede posibilitatea unui PFA de a avea maxim 3 angajați. Pentru un SRL nu există o limită stabilită cu privire la numărul de angajați. Prin urmare, dacă intenționezi să ai mai mult de 3 angajați pe firmă, un SRL poate să acopere această nevoie.
De câte coduri CAEN ai nevoie pentru desfășurarea activității?
Codurile CAEN reprezintă unul dintre cele mai importante aspect care trebuie luate în considerare la înființarea unui nou PFA/SRL. În timp ce pentru SRL nu suntem limitați în ceea ce privește numărul de coduri CAEN, pentru un PFA putem opta pentru maxim 5 coduri CAEN. Din acest punct de vedere este bine să ne putem două întrebări : Activitatea mea necesită mai mult de 5 coduri CAEN? Voi desfășura mai multe feluri de activități în viitor?
Ai nevoie de pregătire în domeniul în care vei deschide afacerea?
Pentru a deveni titular de PFA, de regulă, este necesar să prezinți și o dovadă a studiilor sau a experienței profesionale acumulate în domeniul în care dorești să activezi. Există și excepții, mai exact activitățile nespecializate, care prin natura lor nu necesită niciun fel de pregătire anterioară (ex: comerțul pe internet).
Pentru a înființa un SRL, nu este nevoie să fii calificat în domeniul în care acesta va funcționa, prin urmare pe această cale poți să începi o afacere indiferent de pregătirea ta profesională și fără ca aceasta să influențeze în vreun fel procesul de înființare al firmei.
Ce taxe voi plăti? Am nevoie de contabil?
Una dintre preocupările principale ale unui antreprenor la început de drum este modalitatea de impozitare și taxele pe care le va avea de plătit. Dacă pentru un PFA îți poți ține singur contabilitatea, în cazul în care dorești să înființezi un SRL trebuie să iei în considerare faptul că va fi necesar să colaborezi cu un contabil, care se va ocupa de evidența veniturilor și cheltuielilor, de salarii și de depunerea declarațiilor fiscale.
Impozitul și taxele pentru PFA
Conform legislației din 2022, pentru un PFA vei plăti 10% impozit pe venitul net realizat, care poate fi achitat fie în sistem real, fie la norma de venit.
Care este diferența dintre cele două? Pentru norma de venit, vei plăti 10% impozit dintr-o supusă stabilită de ANAF în funcție de activitate și de județ. De exemplu norma de venit pentru domeniul construcțiilor în majoritatea județelor este de aproximativ 30.000 RON, așadar impozitul pentru această normă de venit va fi de 3000 RON. Poți consulta normele de venit pentru anul 2022 pe site-ul ANAF.
În sistemul real, trebuie să calculezi și să declari venitul net (din venitul încasat se scad cheltuielile deductibile) obținut în cursul unui an fiscal.
De asemenea, este important să iei în considerare că dacă vei depăși suma echivalentă a 12 salarii minime pe economie, vei achita Contribuția la Sănătate (CASS): 3060 lei și Contribuția la Pensie (CAS): 7650 lei. Total: 10.710 lei
Impozitul și taxele pentru SRL
În ceea ce privește impozitul aplicat unui SRL, vrem să punem în vedere că toate firmele nou înființate în România au statutul de microîntreprindere. Ceea ce înseamnă că pentru început vei plăti 3% impozit pe venit (din cifra de afaceri) dacă nu ai angajați, respectiv 1% dacă ai cel puțin un angajat pe firmă. În momentul în care vei avea o cifră de afaceri mai mare de 1.000.000 EUR/an, vei plăti 16% impozit pe profit (venit minus cheltuieli).
Firma va distribui profitul asociaților prin dividende. Impozitul pe dividende în 2022 este de 5%. Dacă valoarea dividendelor încasate pe un an depășește 30.600 lei/an (12 salarii minime), asociații vor plăti doar Contribuția la Sănătate (CASS) - 3060 lei.
Ce este recomandat, PFA sau SRL?
Acum că am discutat despre cele mai importante criterii pe care să îți întemeiezi alegerea, considerăm util să-ți răspundem succint la această întrebare.
De ce să înființez un PFA?
- Intenționezi să-ți desfășori singur activitatea (sau împreună cu maxim 3 angajați), folosind în principal forța ta de muncă și te bazezi pe propriile tale cunoștințe (obținute prin școlarizare și practică).
- Nu ești încă convins de succesul pe care îl va avea afacerea și ai vrea pentru început să observi evoluția. Pe parcurs, dacă activitatea ta prinde amploare, poți să deschizi ulterior un SRL.
- Dacă vei avea activitate doar ocazional, nu intenționezi să prestezi servicii cu regularitate, nu vei avea așa dar o afacere în toată regula și nu dorești să ai de-a face cu evidențele contabile periodice pe care le presupune un SRL. Singurele responsabilități pe care le vei avea sunt depunerea declarațiilor anuale la ANAF, plata impozitului de 10% din venitul net (sau din norma de venit) și plata contribuțiilor sociale (dacă depășești 12 salarii minime pe economie).
- Ai o îndeletnicire, o meserie, un talent (pentru care poți prezenta un document justificativ) și îți dorești să devină profitabil. Dacă vrei să-ți folosești cunoștințele dobândite într-un domeniu, fără să depinzi de un angajator, poți transforma pregătirea ta profesională într-o sursă de venit și vei profita de taxe scăzute.
De ce să înființez un SRL?
- Vrei să pornești o afacere complexă, care necesită mai mulți angajați și mai multe coduri CAEN. Deși intimidant la prima vedere, un SRL este o variantă avantajoasă pentru multe afaceri la început de drum. Dacă preconizezi că în viitor îți vei extinde afacerea, sau chiar de la început vrei să prestezi mai multe servicii, un SRL este răspunsul potrivit.
- Sunteți mai multe persoane interesate de a deschide afacerea, așadar mai multe persoane vor participa la câștiguri (dar și la pierderi). De asemenea, există și posibilitatea de a începe acest parcurs ca asociat unic, iar în timp să te asociezi și cu alte persoane (maxim 50 de asociați).
- Nu ești specializat în domeniul în care dorești să activezi. Pentru a avea calitatea de asociat într-un SRL nu este necesar să ai pregătire profesională sau experiență anterioară în domeniu.
- Te interesează să beneficiezi de o impozitare favorabilă (impozitul pentru un SRL este de 3% dacă nu ai angajați și 1% dacă ai cel puțin un angajat). Însă nu uita că pentru un SRL este obligatoriu să colaborezi cu un expert contabil, care se va ocupa de evidența veniturilor și a cheltuielilor, de depunerea declarațiilor la ANAF și nu numai.
Independența financiară a reprezentat dintotdeauna una dintre cele mai mari provocări și de asemenea una dintre cele mai mari satisfacții. Ai făcut primul pas spre aceasta, prin urmare ai făcut deja prima alegere importantă din viața unui antreprenor. Următoarea este reprezentată de alegerea formei de organizare care te avantajează cel mai bine.
Te-ai hotărât? Te așteptăm să discutăm pe larg despre specificul activității tale, cât și despre tot parcursul pe care-l presupune înființarea unui firme. Poți să faci o cerere pe site-ul nostru pentru a discuta cu un consultant sau poți intra direct în aplicația Aprobat.ro.