Listă Profesii Liberale (PFI) - Ce sunt și cum se înregistrează la ANAF

Persoana Fizică Independentă (PFI) este o categorie de persoane care desfășoară activități independente în domeniul profesiilor liberale. Aceste profesii sunt reglementate prin acte normative și pot fi desfășurate în mod independent, fără a fi necesară înregistrarea la Registrul Comerțului.

Despre Autor
Alin Cazmir
Notar public

Cum activezi ca PFI?

Pentru a activa ca PFI, trebuie să îndeplinești următoarele condiții cumulative:

 • Să exerciți o profesie liberală reglementată de un act normativ. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai o pregătire profesională în domeniul respectiv și să respecte standardele și regulile stabilite prin actul normativ.
 • Să existe o autoritate publică sau un corp profesional care să verifice îndeplinirea condițiilor de desfășurare a profesiei, să elibereze autorizația și să o înscrie într-un registru. Exemple de aceste autorități sau corpuri profesionale sunt: CECCAR, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Arhitecților din Romania, Colegiul Medicilor din România etc.
 • Să deții o autorizație și/sau o legitimație de membru conform actului normativ prin care este reglementată profesia. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai toate documentele necesare pentru a putea desfășura activitatea respectivă.

Cine poate activa ca PFI?

Astfel, poți activa ca PFI dacă ești:

 • avocat
 • notar
 • medic
 • contabil
 • arhitect
 • auditor financiar
 • consultant fiscal
 • farmacist
 • mediator
 • practician în insolvență
 • sociolog
 • psiholog
 • traducător/ interpret autorizat etc..

Cum se înregistrează PFI la ANAF?

 • Înregistrarea ca Persoana Fizica Independenta (PFI) se face direct la ANAF și este gratuită. Procesul este inițiat prin depunerea unui dosar care conține următoarele documente:
 • Documentele eliberate de organismul profesional care fac dovada pregătirii în domeniul pentru care se solicită autorizarea (copie). Acestea sunt necesare pentru a demonstra că ai pregătirea profesională necesară pentru a desfășura activitatea respectivă.
 • Două formulare 070 – Declarație de înregistrare fiscală. Aceste formulare sunt necesare pentru a te înregistra la ANAF ca PFI și pentru a primi un cod de identificare fiscală (CIF).
 • Declarația unică completată cu datele de identificare și cu venitul estimat – capitolul 2 din declarație. Această declarație este necesară pentru a furniza informații despre veniturile estimate și pentru a înțelege cum va fi impozitată activitatea ta ca PFI.
 • Un contract de comodat/închiriere, necesar stabilirii sediului (original). Acest document este necesar pentru a stabili unde va fi situat sediul tău ca PFI.
 • Cartea de identitate, în copie. Acest document este necesar pentru a confirma identitatea ta.

Dupa procesare, ANAF va elibera un cod de identificare fiscală (CIF), care va fi utilizat pentru a te identifica în relațiile cu autoritățile fiscale. Este important să menții acest cod la zi și să furnizezi informații actualizate despre veniturile tale ca PFI, pentru a te asigura că te conformezi obligațiilor fiscale. (Vezi și pașii pentru înființare PFA.)

Formalități ulterioare după înregistrarea fiscală a PFI

Contul Bancar

Ulterior înregistrării fiscale va trebui să vă deplasați la o bancă pentru a vă deschide un cont. Vă sfătuim să consultați site-ul băncii pentru că există posibilitatea de a vă crea un cont online la multe bănci. Totuși, dacă nu vă puteți crea contul bancar online, este bine să vizitați site-ul băncii alese de dumneavoastră pentru a face o programare în unitate, pentru a nu mai fi nevoit să pierdeți timp la coadă. În principal conturile se deschid gratuit.

Pentru a deschide contul aveți nevoie de următoarele acte:

 • Certificatul de înregistrare fiscală
 • Buletinul
 • Actele constitutive ale societății - în cazul PFI veți avea nevoie de o decizie de numire în profesie, adică de actul care dovedește apartenența dvs. la respectiva profesie.

Mașina

Probabil orice persoană folosește un autovehicul în scopul exercitării activității profesionale. Dacă dețineți deja respectiva mașină o puteți trece în patrimoniul PFI, ceea ce ar putea să fie o tranzacție destul de costisitoare, or puteți încheia un contract de comodat între proprietarul mașinii și PFI. Ne interesează acest aspect din cauza faptului că sunt deductibile în procent de 50% cheltuielile privitoare la reparații (piese+manoperă) și combustibil. În ceea ce privește asigurarea obligatorie RCA, aceasta nu se încadrează în cheltuielile deductibile ori parțial deductibile enumerate de Codul Fiscal. Dacă nu aveți o mașină și doriți să faceți un contract de leasing cu PFI, suma deductibilă în cazul acestui contract este de maxim 1500 de lei pe lună.

Ștampila

Următoarea problematică pe care trebuie să o tratați este cea a ștampilei. Vă sfătuim să consultați legislația specifică profesiei pe care o aveți pentru a vedea dacă există un anume tipar în ceea ce privește ștampila. De pildă, în ceea ce privește profesia de avocat această tematică este abordată în Anexa 21 a Hotărârii Consiliului U.N.B.R. nr. 64/2011 privind adoptarea Statutului profesiei de avocat.

Documente - chitanțier, facturier, altele

Trebuie să vă achiziționați un chitanțier și un facturier pentru cazurile în care veți încasa contravaloarea serviciilor dumneavoastră. Le recomandăm pe cele cu 3 file, astfel încât prima filă va fi remisă clientului, cea de a doua va fi depusă la ANAF, iar cea de-a treia o puteți păstra pentru contabilitatea proprie. Totuși, dacă doriți să vă situați puțin înaintea altora și să scăpați de birocrația care vă va crea sentimente de anxietate, puteți încerca să eliberați facturi în format digital.

Vă învederăm faptul că anumite profesii au și alte documente tipizate, în cazul profesiei de avocat contractierul și delegațierul, iar pe cale de consecință vă sfătuim să consultați statutul profesiei pentru a vedea care sunt documentele tipizate ale profesiei.

Contabilitate - registre și declarație unică

Contabilitatea în cazul unei PFI poate fi de multe ori destul de simplă, așa că vă sfătuim să vă gândiți de două ori în momentul în care doriți să angajați un expert contabil, dat fiind faptul că serviciile de contabilitate sunt destul de scumpe și experiența ținerii contabilității în regim propriu poate fi una cel puțin interesantă. Într-adevăr, odată ce cifrele scalează s-ar putea să nu mai puteți ține pasul, dar cel puțin incipient ținerea contabilității este o experiență interesantă.

În primul rând, trebuie să vă achiziționați 3 registre care trebuie ținute în mod constant: Registrul-Jurnal de Încasări și Plăți, Registrul inventar și Registrul de Evidență Fiscală.

În al doilea rând, anual va trebui să completezi Declarația unică, aceasta fiind pe care un PFA/PFI în sistem real, fără angajați și neplătitor de TVA trebuie să o depună la ANAF. Aceasta se depune până în data de 25 mai 2023 pentru anul 2022, depunerea peste termen putând fi sancționată cu o amendă între 50 și 500 de lei conform Codului de Procedură Fiscală.

Pregătit de a începe afacerea?
Deschide-ți firma