Ce taxe vei plăti pentru PFA-ul tău în 2022?

Aparte de beneficiile vieții de antreprenor, printre care enumerăm puterea de decizie în privința programului de lucru și satisfacția de a-ți monetiza talentele, aceasta implică și o serie de obligații și responsabilități de ordin fiscal pe care le ai de îndeplinit în mod constant.

Despre Autor
Mădălina Mandache
Consilier juridic Aprobat.ro

La început de drum, taxele și impozitele sunt intimidante pentru oricine își dorește să desfășoare activități economice. Tocmai de aceea, ne-am propus să punem în termeni clari toate obligațiile la care te angajezi față de stat în momentul în care deschizi un PFA, cum se calculează acestea și unde trebuie să le plătești.

Pentru ca totul să fie mai ușor, propunem următoarea abordare:

1. Care sunt sistemele de impozitare aplicabile PFA-urilor?

  • Impozitare PFA în sistem real;
  • Impozitare PFA pe normă de venit.

2. Constribuțiile pentru sănătate și pensie. Cum le calculez?

  • Contribuția la Casa de Asigurări Sociale (pentru pensie);
  • Contribuția la Casa de Asigurări Sociale de Sănătate.

3. Cum îți plătești obligațiile față de stat?

1. Care sunt sistemele de impozitare aplicabile PFA-urilor?

În prezent există două modalități de impozitare pentru PFA, mai exact impozitare în sistem real și sistemul de normă de venit. Impozitul datorat este de 10% pe an în ambele cazuri, ceea ce diferă este defapt suma pe care se aplică acest procent.

1. a. Impozitarea în sistem real

PFA-urile care se impozitează în sistem real vor plăti 10% pe an din venitul net. Venitul net rezultă din diferența dintre veniturile realizate (venitul brut) și cheltuielile deductibile efectuate în cursul unui an.

Spre exemplu: Ai un service auto într-un spațiu pentru care plătești chirie 1.500 lei pe lună. Venitul tău lunar este de 5.000 de lei pe lună.

Impozitul se calculează astfel:

5.000 Lei x 12 luni = 60.000 Lei (venit brut pe un an)

1.500 Lei chirie x 12 luni = 18.000 lei (chiria pe un an)

60.000 Lei (venit brut) – 18.000 Lei (cheltuieli deductibile) = 42.000 de lei (venitul net)

10% din 42.000 Lei = 4.200 Lei (suma pe care o vei plăti cu titlu de impozit)

1. b. Impozitarea în sistem de normă de venit

În fiecare an, pentru anumite activități, ANAF stabilește un plafon (o sumă) care va fi baza de calcul la care se aplică procentul de 10%, indiferent de veniturile obținute în mod concret. Această sumă se numește “normă de venit” și diferă în funcție de codul CAEN și județul (uneori și localitatea) în care PFA-ul are sediul profesional.

Foarte important: Nu toate codurile CAEN sunt eligibile pentru a se încadra la norma de venit, acestea se stabilesc în fiecare an, prin urmare este important să verifici dacă activitatea ta se poate încadra la normă de venit.

Verifică dacă poți opta pentru normă de venit aici: Normele anuale de venit pe anul 2022 (anaf.ro)

Deoarece în acest sistem încasările PFA-ului nu mai influențează în niciun fel suma la care se aplică impozitul, nici cheltuielile deductibile nu se vor mai lua în calcul. De la această regulă se exceptează totuși activitățile de comerț (cu ridicata și cu amănuntul) și cele de producție.

Spre exemplu: Activitatea PFA-ului tău este consultanță în tehnologia informației (CAEN 6202) și ai stabilit sediul profesional în București. Verificând lista normelor de venit, identifici norma de venit la 35.000 Lei.

Indiferent cât încasezi (însemnând mai mult, dar și mai puțin), impozitul se va calcula astfel: 10% din 35.000 Lei = 3.500 LEI.

Observăm că acesta este un sistem de impozitare mai favorabil doar în contextul în care vei depăși plafonul stabilit în norma de venit ca și încasări. În caz contrar, vei plăti mai mult impozit decât dacă ai fi optat pentru sistemul real.

Cum alegem sistemul de impozitare în favoarea noastră?

1. Primul pas este să verifici dacă ai posibilitatea să alegi între cele două, mai exact să verifici dacă activitatea ta se numără printre acelea pentru care norma de venit este aplicabilă.

2. În cazul în care codul CAEN potrivit activității tale se regăsește printre cele eligibile în județul tău, identifici norma de venit (suma) la care să te raportezi.

3. Ai aflat valoarea la care te vei raporta, acum ar trebui să estimezi care va fi venitul net pe un an de zile (venit brut minus cheltuieli deductibile) și poți ajunge la următoarea concluzie:

  • Venitul net este mai mic decât norma de venit stabilită pentru activitatea ta, ceea ce înseamnă că ar trebui să optezi pentru impozitare în sistem real pentru a plăti un impozit mai mic;
  • Venitul net este mai mare decât norma de venit stabilită pentru activitatea ta, prin urmare, sistemul de impozitare pe normă de venit te avantajează mai mult.

Atenție: Dacă activitatea ta nu se regăsește printre acelea pentru care este aplicabilă norma de venit, impozitarea în sistem real se aplică cu titlu obligatoriu.

Important: Nu uita că impozitarea la norma de venit este o alegere proprie, nu este impusă!

2. Constribuțiile pentru sănătate și pensie. Cum le calculez?

Un PFA datorează contribuții statului doar dacă venitul total care se ia în considerare la calcularea impozitului este mai mare decât suma a 12 salarii minime pe economie. Dacă PFA-ul are mai puțin de un an de zile, se va lua în considerare numărul lunilor de la înființare.

La acest moment, salariul minim pe economie în România este de 2.550 lei. Așadar, dacă ai un venit anul care depășește 30.600 lei (adică 2.550 lei x 12 luni) vei deveni contribuabil la sănătate și pensie.

2. a. Contribuția la Casa de Asigurări Sociale (pentru pensie)

Regulă:  Procentul care se retrage pentru CAS este de 25%  din pragul minim de 30.600 lei, mai exact 7.650 lei pe an. Suma rămâne cea menționată mai sus, indiferent cât de mult încasezi peste salariul minim pe economie.

Excepție: Dacă vrei să contribui mai mult pentru pensie, procentul de 25% se poate aplica la o sumă mai mare, aleasă de tine.

Totuși, chiar dacă nu depășești plafonul de 12 salarii minime pe economie pe an, poți alege să plătești pentru pensie. Se va aplica regula generală, 25% din 30.600 lei, adică 7.650 lei pe an.

2. b. Contribuția la Casa de Asigurări Sociale de Sănătate

Regulă: Procentul care se retrage pentru CASS este 10% din pragul minim de 30.600 lei, mai exact 3.060 lei pe an.

Nu există excepții! Spre deosebire de contribuția la CAS, pentru contribuția la CASS nu poți alege să contribui mai mult.

Totuși, chiar dacă nu depășești plafonul de 12 salarii minime pe economie pe an, poți alege să plătești pentru asigurarea de sănătate. În acest caz, vei plăti 10% din plafonul minim calculat pe doar 6 luni (15.300 lei), mai exact 1.530 lei pe an.

Cum îți plătești obligațiile față de stat?

Acum că am stabilit care sunt taxele pe care le plătește un PFA, dar și cum se calculează, trebuie să știi că impozitul și contribuțiile sociale se stabilesc prin depunerea Declarației Unice la ANAF.

Declarația Unică o poți depune on-line:

  • Pe Spațiul Privat Virtual (SPV) – semnătura electronica nu este necesară;
  • Pe site-ul e-guvernare – vei avea nevoie de semnătură electronica înregistrată la ANAF.

Important: Începând cu data de 1 martie 2022, înregistrarea în SPV este obligatorie, iar depunerea declarațiilor se va face exclusiv online!

Pregătit de a începe afacerea?
Deschide-ți firma